Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Környezetvédelem.

 Mi lesz az üdítősdobozzal?

 

Ha megittad a kóládat , és az a szelektív kukában köt ki, itt Magyaroroszágon kiválogatják, bálákba csomagolják meg sem áll egyenes Angliáig, ahol Európa legnagyobb, és legmodernebb újrahasznosító gyárába kerül. Itt egy speciális eljárás során megszabadítják a külső festékrétegtől, és újra üdítős vagy sörös doboz készül belőle. Kicsi ugyan a valószínűsége, de megeshet, hogy a tavaly nyáron kidobott dobozodért nyúlsz holnap az üzletben.

 

Gondoltad volna, hogy a számítógépek ugyanolyan környezet szennyezőek, mint a repülőgépek? Ugyanis egy közepes méretű központi számítógép (szerver) működéséhez szükséges energia előállításakor rengeteg szén-dioxid kerül a légkörbe. Emellett a munkahelyi papírfeldolgozás sem csökkent a komputerek megjelenésével, hanem sajnálatosan az elmúlt huszönöt évben duplájára emelkedett. A környezetvédők papír néküli irodákról szóló álma mára szertefoszlott. Mielőtt a printelésre kattintasz, gondold át, valóban szükséged van-e minden oldalra!

 

Ne fogyj tovább Északi-sark!

Nemcsak az emberek okozzák az Északi-sark egyre gyorsabbulú oldavadását. A Nautica magazin tanulmánya szerint a tudósok keresik az okát, hogy az Északi-sark felmelegedése és a jégtakaró olvadása miért zajlik gyorsabban, mint ahogy azt a számítógépes modellek megjósolták. Az elmúlt évek forró nyarai miatt a legpesszimistább várakozásokat is felülmúlta a jégtakaró olvadása. E tanulmány szerint, az északi jégréteg fogyásának fő oka, hogy a globális felmelegedés hatására az olvadó vizes jég kevésbé veri vissza a napsugarakat. Tehát az éghajlatváltozás fő oka a hőmérséklet emelkedése. Ezt viszont nemcsak az észak felé áramló meleg tengervíz okozza, hanem a légkörbe kerülő üvegházhatású gázok mennyiségének növekedése is. Ezek a gázok eredendően jótékony hatásúak, hiszen szabályozzák az élethez szükséges hőmérsékletet. De az egyensúly felborulni látszik az ipar által termelt túl nagy mennyiségű gáz miatt. 

"Ólomittas" növények

A bányák, vegyipari üzemek, szemétlerakók megszűnnek, a nekik helyet adó talaj különböző nehéz fémekkel, és vegyi anyagokkal szennyezett marad. Itt szinte teljesen elpusztul a növényzet, az állatvilág. Nemrég több környezet védelmi cég és kutatóintézet is összefogott, hogy a Magyarország keleti részén lévő területeket megtísztítsa, és újra hasznossá tegye. A módszerük egyszerű: olyan növényeket telepítenek, amelyek elvilesik a mostoha körülményeket, és a talajból képesek felszívni a nehézfémeket. Mi több, betakarítás után tovább hasznosítják őket. A repcéből például biodízelt állítanak elő.

 

Te is fontos láncszem vagy!

Senki nem várja, hogy zöld aktivistaként odabilincseld magadat egy hídkorláthoz, de van sok-sok apróság, amivel tehetsz, sőt tenned kell a környezetünkért! Például:

-Kapcsold le a lámpát, ha kimész a szobából!

-Kísérd el a mamádat bevásárolni, és készítsetek listát, arról, hogy mi a feltétlenül szükséges! Ja, és ne felejts el szatyrot vinni otthonról!

-Ha ajándékot csomagolsz, haszánlj régi újságpapírt. Ha ügyes vagy, szatyrot is készíthetsz belőle, de legalábbis egy óriási "szaloncukorformát" biztosan össze tudsz hozni! 

 

Ne szemetelj!

A szemetelés nemcsak esztétikailag káros. Ha másokat látsz szemetelni, szól rájuk! Szedd fel az elszórt szemetet, különösen, ha az erdőkben, parkokban, folyóparton vagy tavak mentén található! 

Ne igyál egyszerhasználatos poharakból, ne vásárolj ilyet!

 

Pártold a szelektív hulladékgyűjtést, mert az segíti  az anyagok újrafelhasználását.

Ültess fákat!

A fák csökkentik az éghajlati felmelegedést, szén-dioxidot fogyasztanak, oxigánt fejlesztenek, árnyékot adnak, vizet párologtatanak, szépítik környezetünket