Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


*Élj természettudatosan!*

 Ne feledd, csak ez az egy Föld létezik!

Csak akkor élhetünk harmóniában környezetünkkel, ha tiszteletben tartjuk a természetet, nem szennyezzük a városok és falvak utcáit. Ehhez nem kell mindenre elszánt természetvédő aktivistának lenned, mégis fordíthatsz egy kis figyelmet arra, hogy környezettudatosan élj!

10+1 dolog, amit TE tehetsz a környezetedért:

1. Egyél ,,zöldet"!

Igyekezz olyan ételeket fogyasztani, amelyek nem génmódosítottak (ezt a termékek címkéjéről tudhatod meg!), és kevés hulladékot termelnek. Ha teheted, válassz biotermékeket, mert azoktermesztéséhez és előállításához nem használnak mesterséges anyagokat. Tehát irány a biopiac!

2. Legyen ,,zöld" kukád!

Minél kevesebb hulladékot termelj, és keresd az újrahasznosított anyagból készült termékeket, csomagolásokat. Vásárláskor válaszd a hosszú életű, újratölthető és javítható eszközöket. Csak azt dobd ki, ami már biztosan nem kell másnak. Ha pedig újjonnan vennél valamit, előtte nézz körül a használt cuccok ,,piacán".

3. "Zöld,, gyűjtés!

Bizonyára tudod, hogy nem minen hulladék szemét. Ha szelektíven (papír, műanyag, fém, üveg) gyűjtöd, majd a megfelelő helyre rakod, akkor kíméled a Föld erőforrásait, mivel ezek újra bekerülnek az anyagkörforgásba. Így például kevesebb fát kell kivágni papírgyártás céljából.

4. "Zöld,, energia.

 A hagyományos villanykörtéket cseréld ki energiatakarékos vagy LeD-es izzókra, és csak akkor kapcsolj mesterséges fényt ha már a természetes nem elég. Azokban a helyiségekben pedig, ahol senki sem tartózkodik, kapcsold le a világítást. Az elhasznált fénycsöveket és égőket a speciális hulladékgyűjtőkbe tedd, amelyeket a legtöbb bevásárlóközpontban megtalálsz.

5. Mosakodj "zöld,, tudattal!

Gazdálkodj okosan a vízzel, mert a Föld ivóvízkészlete is véges, és lassan kimerül. Tehát ne folyasd, ha nincs rá szükséged! Fogmosáshoz használj poharat, ne folyóvíznél mosogass (a legvíztakarékosabb a mosogatógép), és fürdés helyett inkább válaszd a zuhanyzást!

Tudtad?

Egyedül Afrika az a földrész, ahol nem használják fel a rendelkezésre álló erőforrásokat, míg máshol már lassan kimerítik.

6. Kupakok ,,zöldben".

Gyűjtsd össze a műanyag flakonok kupakjait, és add őket jótékony célra. Mások számára ez anyagi támogatást jelent. Így nemcsak kisebbre tudjátok tömöríteni a palackokat, hanem anyagában tudjátok újrahasznosítani, sőt gyűjtésével betegeken is segíthetsz.

7. Túrázz ,,zölden"!

Ha a természetben jársz, csak a lábnyomodat hagyd magad után. Te sem mások szemetében szeretnél gyönyörködni, hanem a szép természetben, ezért ha hulladékod van, tedd a kihelyezett szemeteskukákba, vagy gyűjtsd egy zacskóba, hogy később kidobhasd.

Ökológiai lábnyom

A Földön minen élőlény hagy maga után valamilyen nyomot, ám ezek nem mindig láthatók, sokszorcsak a következményeit tapasztaljuk. Az ökológiai lábnyom kiszámításakor megtudhatod, hogy a természet forrásainak mekkora részét használod fel, azaz mekkora terület szükséges az életvitelednek megfelelő javak (víz, energia, élelem stb.) előállításához. Ilyen ,,lábnyoma" van egy családnak, egy iskolának, egy városnak, egy országnak, sőt a  Föld összes lakójának.

8. ,,Zöld" szatyor.

Amikor vásárolni mész, vigyél magaddal néhány erősebb szatyrot, kosarat, textílszütyőt vagy táskát, hogy ne kelljen minden egyes alkalommal újabb és újabb eldobható szatyrokat venned. Csak egy kis odafigyelést igényel!

9. ,,Zöld keréken".

A biciklizés ingyenes, egészséges és nem szennyezi a környezetet. Ha teheted,, kerekezz mindennap a suliba, vagy sétálhatsz is, ha a távolság nem túl nagy, de a tömegközlekedési eszközök használatával is teszel egy lépést az egészségesebb környezetért.

10. ,,Zöld" massza.

Ha lehetőséged van rá, akkor minden szerves haulladékot komposztálj. A speciális ládába gyűjtött konyhai (gyümölcs, zöldség) és kerti (gallyak, lombok, fű, elhervadt virágok) szemét természetes módon válik humusszá, amivel javíthatod a talaj minőségét. Ezáltal kevesebb szemét kerül a hulladéklerakó helyekre.

+1. Szónokolj ,,zöldben"!

Becsületre méltó, ha sikerül ezen pontok szerint megváltoztatni az életedet, ezután már csak hirdetned kell az ,,igét". Szólj rá a szemetelőkre, és tanítsd őket a természettudatos minennapokra. Ha meg tudod változtatni valaki hozzáállását a környezethez, máris megdupláztad az eredményét annak, amit eddig te tettél érte!

Greenpeace

Olyan emberek csoportja, akik azon munkálódnak, hogy a Föld változatos élővilágát megőrizzék nekünk, és a jövő generációi számára. Ez a nemzetközi szervezet szembeszáll a szennyezőkkel, és az elkövetőket változtatásra bírja. A mozgalomnak közel 3 millió önkéntes tagja van.